Restabilire Verticalitate

Mănăstirea Luncanii de Sus din comuna Tomeşti, înconjurată de pădurile Munţilor Padeşului din județul Timiş, este un loc cu o însemnătate religioasă deosebită. Cu toate acestea, așezământul religios se confruntă cu o problemă gravă – clădirea bisericii a început să se lase pe o parte din cauza solului instabil. Vom explora modul în care Map Design, companie de topografie și cadastru cu sediul în Timișoara, a jucat un rol crucial în stabilizarea fundațiilor și restabilirea verticalității clădirii Mănăstirii Luncanii de Sus. Vom analiza procesul pas cu pas, de la ridicarea topografică inițială facuta in anul 2019 până la ultimele verificări făcute pe reperii de nivelment si planimetrici montati perimetral pe cladirea bisericii.

SITUAȚIA CRITICĂ A MĂNĂSTIRII LUNCANII DE SUS

Mănăstirea Luncanii de Sus a fost înființată în anul 2001, inițial ca schit, cu binecuvântarea IPS Mitropolit Nicolae.

Cu timpul, așezământul religios a crescut în importanță și a devenit un loc de pelerinaj pentru credincioși. Cu toate acestea, în ultimii ani, o problemă gravă a început să afecteze clădirea bisericii mănăstirii – fundațiile slabe și solul instabil au dus la înclinarea periculoasă a clădirii, stabilizarea fundatiilor.

PLANURILE DE SALVARE ALE MITROPOLIEI BANATULUI

Pentru a preveni colapsul iminent al bisericii, Mitropolia Banatului a demarat un proiect de consolidare și restaurare. Cu toate acestea, stabilizarea fundatiilor, resursele financiare au reprezentat o problemă majoră. Chiar dacă Mitropolia a alocat fonduri proprii pentru proiect, acestea nu au fost suficiente pentru a acoperi costurile complete ale lucrărilor.

ÎPSS Ioan, mitropolitul Banatului, a rămas totuși optimist. El a depus proiecte de finanțare suplimentară. Pentru a asigura succesul proiectului de salvare, a fost nevoie de specialisti in constructii și asistență specializată în domeniul topografiei.

IMPLICAREA MAP DESIGN ÎN PROIECT

Aici intervine Map Design, companie de topografie și cadastru cu o reputație solidă și o vastă experiență, din Timișoara. Echipa de la Map Design a fost contactată  in anul 2019 pentru a efectua lucrări topografice esențiale în vederea stabilizării fundațiilor (stabilizarea fundatiilor) și restabilirii verticalității clădirii mănăstirii.

ETAPELE LUCRĂRILOR TOPOGRAFICE PENTRU STABILIZAREA FUNDATIILOR ȘI RESTABILIREA VERTICALITĂȚII BISERICII

  1. Ridicarea Topografică Inițială

Primul pas a fost realizarea unei ridicări topografice inițiale a zonei din jurul bisericii continand cladirea bisericii, cele 2 chilii ce existau

la momentul respectiv, vegetatia lemnoasa, amenjarea si mobilarea exterioara curtii si a zonei de acces. Echipa de topografi de la Map Design a efectuat măsurători riguroase pentru a obține o imagine detaliată a terenului din zona manastirii Luncanii de Sus Acest pas a fost esențial pentru a înțelege înclinarea și stabilitatea terenului în jurul mănăstirii.

  1. Analiza Detaliată a Terenului pentru Stabilizarea Fundatiilor și Restabilirea Verticalității Bisericii

Cu datele obținute în urma ridicării topografice 3D, continand toate detaliile din teren, precum si reprezentarea 3D a reliefului facuta de echipa  Map Design, s-a efectuat o analiză detaliată a situatiei. Aceasta a inclus identificarea zonelor cu instabilitate și determinarea gradului de înclinare a  si gradul de deplasare a terenului, stabilizarea fundatiilor. Aceste informații au fost cruciale pentru dezvoltarea unui plan de consolidare eficient.

  1. Planificarea și Implementarea Punctelor de Verificare

Pe baza ridicarii topografice, facuta de Map Design s-a dezvoltat un plan de consolidare care implica montarea punctelor de verificare perimetral pe cladirea bisericii, precum si stabilirea unei baze topografice, formata din mai multe puncte fixe, cu o pozitiestabila in timp,  ce nu trebuiau a fi afectate de miscarea terenului din zona manastirii.

Aceste puncte au fost amplasate strategic pentru a monitoriza oricand orice modificare a poziției clădirii.

  1. Verificări Periodice și Ajustări

Echipa de topografi Map Design a continuat să efectueze verificări periodice ale punctelor de verificare. Modificarile poziției clădirii a fost raportate in cel mai scurt timp coordonatorului de proiect și au fost luate măsuri corective pentru a restabili verticalitatea.

REZULTATELE LUCRĂRILOR TOPOGRAFICE

Datorită eforturilor echipei Map Design, biserica Mănăstirii Luncanii de Sus a fost salvată de la colaps și aproape a fost restabilită verticalitatea clădirii. Proiectul de consolidare este inca in lucru, insa exista rezultate foarte bune, iar Mitropolia Banatului a putut să continue să slujească comunitatea credincioșilor.

CUM TE POȚI IMPLICA

Dacă ești implicat într-un proiect similar sau ai nevoie de servicii de topografie și cadastru în Timișoara, Map Design este partenerul perfect. Echipa lor de specialiști cu experiență poate oferi asistență topografică de înaltă calitate și poate contribui la succesul proiectului tău. Poți să ne contactezi direct pe website-ul Map Design  pentru a afla mai multe despre serviciile lor și pentru a iniția o colaborare – Stabilizarea fundatiilor.

CONCLUZIE

Lucrările topografice au un rol crucial în salvarea și restabilirea verticalității clădirii Mănăstirii Luncanii de Sus. Echipa Map Design, cu profesionalismul si experienta sa, sunt un partener important în acest proiect. Dacă ai nevoie de asistență topografică sau servicii de cadastru în Timișoara, Map Design este alegerea perfectă pentru a te asigura că proiectul tău este un succes.

În plus, dacă vrei să afli mai multe despre acest subiect sau să explorezi alte proiecte similare realizate de Map Design, poți să vizitezi website-ul Map Design pentru mai multe informații utile.

Pentru a ne contacta in vederea solutionarii unor probleme similare ce vizeaza stabilizarea fundatiilor sau pentre orice probleme de Topografie sau Cadastru, contacteaza-ne acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S.O.S.: Stabilizarea Fundatiilor și Restabilirea Verticalității – Lucrări Topografice la Mănăstirea Luncanii de Sus, Județul Timiș
Topografie, Cadastru, Fotogrametrie, Asistenta Topografica
Close Search Window