Firma Cadastru

Daca vrei sa iti inregistrezi proprietatea sau sa faci o modificare in actele de proprietate, ai nevoie de o firma cadastru care sa iti ofere servicii de topografie, cadastru si intabulare. Dar ce inseamna asta si de ce este important sa alegi o firma cadastru autorizata si nu o persoana care iti promite ca iti face lucrarea „la negru”, fara sa platesti taxe si impozite?

In acest articol, iti voi explica ce este cadastrul, care este cadrul legal al legii proprietatii si el fiscal, care sunt avantajele si dezavantajele de a lucra cu o firma cadastru sau cu o persoana care face lucrari „la negru” si cum sa alegi cea mai buna optiune pentru tine.

CE ESTE CADASTRUL?

Cadastrul este un sistem de evidenta a tuturor imobilelor din Romania, care cuprinde date despre proprietari, suprafete, limite, valori, destinatii si alte caracteristici ale imobilelor.

Cadastrul este obligatoriu pentru toate imobilele din Romania, indiferent de natura lor: terenuri, cladiri, constructii speciale etc.

Cadastrul are doua scopuri principale:

– Sa asigure securitatea juridica a proprietatii, adica sa garanteze ca nimeni nu iti poate contesta dreptul de proprietate asupra imobilului tau.
– Sa asigure baza de impozitare a imobilelor, adica sa stabileasca valoarea imobilului tau si sa calculeze impozitul pe care trebuie sa il platesti statului.

Pentru a realiza cadastrul, ai nevoie de o firma cadastru autorizata, care sa efectueze urmatoarele operatiuni:

– Masurarea imobilului cu aparatura topografica moderna si precisa.
– Intocmirea documentatiei tehnice cadastrale, care cuprinde planurile si datele despre imobil.
– Depunerea documentatiei la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI), care verifica si aproba documentatia.
– Inregistrarea imobilului in sistemul informatic integrat de cadastru si carte funciara (SII CC).
– Eliberarea extrasului de carte funciara pentru informare, care atesta dreptul tau de proprietate asupra imobilului.

CE INSEAMNA SA LUCREZI CU O FIRMA CADASTRU AUTORIZATA?

O firma cadastru autorizata este o societate comerciala care are dreptul sa efectueze lucrari de topografie, cadastru si intabulare, conform normelor legale in vigoare. O firma cadastru autorizata are urmatoarele avantaje:

– Iti ofera garantia calitatii lucrarii, deoarece foloseste aparatura moderna si precisa, respecta standardele tehnice si metodologice si are personal calificat si experimentat.
– Iti ofera siguranta juridica a proprietatii, deoarece documentatia pe care o intocmeste este verificata si aprobata de OCPI si inregistrata in sistemul national de cadastru si publicitate imobiliara.
– Iti ofera transparenta financiara, deoarece iti comunica din timp costul total al lucrarii, si  taxele aferente documentatiei de care ai nevoie.
– Iti ofera consultanta profesionala, deoarece te informeaza despre toate aspectele legale si tehnice ale lucrarii si iti raspunde la orice intrebare sau nelamurire.

CE INSEAMNA SA LUCREZI CU O PERSOANA CARE FACE LUCRARI „LA NEGRU”?

O persoana care face lucrari „la negru” este o persoana care nu fiscalizeza veniturile sau nu are autorizatie pentru a efectua lucrari de topografie si cadastru, dar care iti promite ca iti face lucrarea mai repede si mai ieftin decat o firma cadastru autorizata. O persoana care face lucrari „la negru” are urmatoarele dezavantaje:

– Iti pune in pericol calitatea lucrarii, deoarece foloseste aparatura invechita si si neverificata metrologic, nu respecta standardele tehnice si metodologice si nu are personal calificat si experimentat.
– Iti pune in pericol securitatea juridica a proprietatii, deoarece documentatia pe care o intocmeste posibil sa nu fie verificata si aprobata de OCPI si nu este inregistrata in sitemul national de cadastru si publicitate imobiliara.
– Iti pune in pericol situatia financiara, deoarece nu iti comunica din timp, sau integral costul real al lucrarii, care sa includa taxele pe care le vei plati tu ulterior, posibil  cu penalitati si dobanzi catre autoritatile statului.
– Iti pune in pericol reputatia, deoarece te expune riscului de a fi sanctionat penal si administrativ pentru evaziune fiscala.

CARE E CEA MAI BUNA OPTIUNE?

Dupa ce ai inteles ce inseamna sa lucrezi cu o firma cadastru autorizata sau cu o persoana care face lucrari „la negru”, trebuie sa iei o decizie in functie de nevoile si preferintele tale. Iata cateva criterii pe care sa le iei in considerare:

– Calitatea lucrarii: Daca vrei sa ai o lucrare de calitate, care sa reflecte realitatea imobilului tau si sa iti asigure securitatea juridica a proprietatii, alege o firma cadastru autorizata.
– Costul lucrarii: Daca vrei sa ai un cost transparent si corect al lucrarii, la care sa cunosti toate taxele datorate statului, alege o firma cadastru autorizata.
– Durata lucrarii: Daca vrei sa ai o lucrare rapida si eficienta, care sa respecte termenele legale si contractuale, alege o firma cadastru autorizata.
– Consultanta profesionala: Daca vrei sa ai o consultanta profesionala, care sa te informeze despre toate aspectele legale si tehnice ale lucrarii si sa iti raspunda la orice intrebare sau nelamurire, alege o firma cadastru autorizata.

UNDE POTI GASI O FIRMA CADASTRU AUTORIZATA?

Daca te-ai hotarat sa lucrezi cu o firma cadastru autorizata, trebuie sa stii de unde poti gasi una. Exista mai multe surse de informare, cum ar fi:

– Lista firmelor cadastru autorizate publicata pe site-ul Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI), la adresa https://www.ancpi.ro/ro/firme-autorizate
– Recomandarile prietenilor, rudelor sau cunostintelor care au lucrat cu o firma cadastru autorizata
– Sau cauta pe internet

O optiune excelenta pentru tine este Map Design – mapping and more, o firma cadastru autorizata din Timisoara, care iti ofera servicii de topografie, cadastru si intabulare de cea mai buna calitate.

Map Design – mapping and more are urmatoarele atuuri:

– Foloseste aparatura topografica moderna si precisa, care asigura acuratetea masuratorilor
– Respecta standardele tehnice si metodologice impuse de ANCPI
– Are personal calificat si experimentat, care are cunostinte solide despre cadrul legal al legii proprietatii
– Iti comunica din timp costul total al lucrarii, si taxele aferente documentatiilor cadastrale
– Iti ofera consultanta profesionala pe tot parcursul lucrarii
– Iti garanteaza termenele legale si contractuale ale lucrarii
– Iti ofera informare pe parcursul solutionarii documentatiilor tale, pe masura ce avanseza stadiul de rezolvare al acestora

Daca vrei sa afli mai multe despre serviciile de cadastrutopografie sau asistenta topografica ale Map Design – mapping and more, viziteaza site-ul sau contacteaza-ne

CONCLUZIE

In concluzie, daca vrei sa iti inregistrezi proprietatea sau sa faci o modificare în actele de proprietate, este esențial să alegi să lucrezi cu o firmă cadastru autorizată, care îți oferă garanții în ceea ce privește calitatea și legalitatea lucrării. Lucrul „la negru”, fără a fi autorizat sau a plăti taxe, poate aduce numeroase probleme, de la amenzi până la imposibilitatea de efectua operatiuni juridice ce vizeaza proprietatea ta sau probleme de calitate si corectitudine in acte, care sunt costisitor de rezolvat, atat financiar cat si ca si timp.

Alegerea unei firme cadastru autorizată îți oferă securitatea juridică a proprietății, transparenta financiară, calitatea lucrării și consultanță profesională.

Pe de altă parte, alegerea unei persoane care face lucrări „la negru” te expune riscurilor legale, financiare și de calitate.

Înainte de a lua o decizie, informează-te bine, consultă lista firmelor autorizate de pe site-ul ANCPI, cere recomandări și asigură-te că firma pe care o alegi îndeplinește toate cerințele legale și tehnice.

Investește în securitatea și legalitatea proprietății tale și evită riscurile asociate cu lucrările „la negru”. Alege să colaborezi cu profesioniști în domeniu, care îți pot oferi toate garanțiile de care ai nevoie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Firma cadastru vs. lucrari „la negru”? Care este diferenta, ce vei decide?
Topografie, Cadastru, Fotogrametrie, Asistenta Topografica
Close Search Window