Servicii de fotogrametrie, profesionale, pentru planificare urbana, arheologie, inginerie, agricultura și nu numai

Crearea de Modele Digitale de Teren și de Suprafață

Modelul Digital de Teren (MDT) este o reprezentare 3D a suprafeței terenului, fără a include obiecte artificiale precum clădiri, copaci sau structuri. MDT-ul oferă o imagine precisă a formei și reliefului terenului natural, inclusiv văi, dealuri, râuri și alte caracteristici geografice. Acesta este generat prin interpolarea datelor de altitudine obținute prin fotogrametrie, scanare aerienă sau terestră, eliminând orice obiecte care se afla pe suprafata terenului.

Modelul Digital de Suprafață (MDS) pe de altă parte, este o reprezentare 3D a suprafeței terenului, incluzând toate obiectele de pe aceasta, precum clădiri, vegetație și structuri. MDS-ul oferă o imagine completă a peisajului, cuprinzând atât relieful natural, cât și elementele construite de om sau obstacolele naturale, cum ar fi copacii sau stâncile.

Modelul digital al terenului (MDT) este esențial în planificare urbană, inginerie, hidrologie și managementul resurselor, oferind date precise pentru analize spațiale, proiectare și luarea deciziilor în diverse sectoare. Modelul digital al suprafeței (MDS) se utilizează preponderent în urbanism, silvicultură și telecomunicații, pentru analiza structurilor artificiale și vegetației, planificarea rețelelor de comunicații și studii de impact vizual.

Model Digital Al Terenului
Proiecte
0 +
Asistente Topografice
0 +
Ani de Experienta
0 +
Clienti Multumiti
0 +

Servicii de fotogrametrie-Modele Digitale de Teren și de Suprafață

Fotogrametria este esențială atât pentru proiecte mari, cât și pentru studii detaliate. Aceasta oferă date precise din zona de interes, permițând colectarea, procesarea și verificarea rapidă și exactă a informațiilor.

 • Planificarea amplasamentului și analiza terenului: MDT-urile și MDS-urile sunt utilizate pentru a analiza topografia terenului, pantele, drenajul și alte caracteristici fizice ale amplasamentului. Aceste informații sunt importante pentru a determina cele mai bune locații pentru construcții, drumuri, utilități și alte infrastructuri.
 • Proiectarea volumetrică și integrarea în peisaj: Arhitecții folosesc MDS-urile pentru a vizualiza și integra proiectele propuse în contextul înconjurător, luând în considerare relieful terenului și obstacolele existente. Această abordare asigură o mai bună integrare a construcțiilor în peisajul natural sau urban.
 • Calculul volumelor de excavare și umplutură: MDT-urile permit calcularea precisă a volumelor de pământ care trebuie excavate sau adăugate pentru a pregăti terenul pentru construcție. Acest lucru ajută la planificarea eficientă a operațiunilor de teren și la estimarea costurilor.
 • Proiectarea sistemelor de drenaj și gestionarea apelor pluviale: MDT-urile furnizează informații vitale pentru proiectarea sistemelor de drenaj și a măsurilor de control al scurgerilor de apă pluvială. Acestea permit identificarea zonelor cu risc de inundații și optimizarea traseelor de scurgere.
 • Studiu de umbrire si vizibilitate: MDS-urile sunt utilizate pentru a realiza studii de vizibilitate și umbră, care sunt cruciale pentru a determina impactul potențial al unei construcții asupra vecinătăților și pentru a evalua cerințele de iluminat natural.
 • Planificarea transportului și a infrastructurii: MDT-urile și MDS-urile sunt integrate în proiectarea drumurilor, căilor ferate, liniilor de transmisie și a altor infrastructuri, permițând optimizarea traseelor și minimizarea impactului asupra mediului.
 • Simulări și randări 3D: Modelele 3D de teren și suprafață sunt integrate în software-uri de proiectare și vizualizare, permițând crearea de randări realiste și simulări ale proiectelor propuse în contextul lor real.
Dsm, Dtm, Model 3D
Fotogrametria asigura informatiile complete necesare oricarui proiect, indiferent de faza acestuia, cu Map Design aveti aceste informatii rapid si corect.
Drona, Fotogrametrie, Map Design
Fotogrametrie
Rapida si Precisa

MDS sau MDT? Cum se obtin?

MDT-urile si MDS-urile sunt create prin procesarea de imagini aeriene si/sau scanări laser/LiDAR. Această abordare permite reprezentarea fidelă a tuturor elementelor terenului si a detaliilor de pe acesta, inclusiv clădiri, poduri, linii de transport și alte structuri.

Procesul de Lucru 

 • Achiziția datelor: Colectăm datele, utilizând tehnici de fotogram etrie, scanare aerienă sau terestră.
 • Prelucrarea datelor: Datele sunt procesate și optimizate pentru a obține rezultate precise și detaliate.
 • Generarea modelelor 3D: Folosind aplicatii de fotogrametrie, generăm modele digitale de teren și de suprafață de înaltă precizie.
 • Livrarea rezultatelor: Vă furnizăm modelele 3D generate, în formatele dorite, pentru a fi utilizate în diverse aplicații și software-uri.
Servicii Topo-Cadastrale Exacte

Abordam fiecare proiect cu un nivel de atentie ce depaseste nevoile clientilor nostrii.

Accesibili & Precisi

Suntem atenti la detalii, inclusiv in ceea ce tine de costurile seviciilor noastre

Servicii de topografie, cadastru si fotogrametrie exacte și rapide, la cea mai înaltă calitate

Implica realizarea unui plan pentru proiectare, sau un „plan topo”, este o reprezentare grafică a elementelor care delimitează proprietatea și include detalii precum elevatii, retele edilitare, vecinatati și constructii

Un plan cadastral este realizat printr-o măsurătoare necesara pentru a stabili limitele de proprietate ale unei parcele folosind acte de proprietate, ceea ce implică găsirea sau stabilirea colțurilor proprietății

Aceasta este esențială în orice șantier de construcții. Se referă la suportul specializat oferit de topografi în procesul de planificare, realizare și monitorizare a lucrărilor de executie, garantând precizia și calitatea superioară a execuției constructiilor

Imaginile obtinute din zborul cu drona sunt ulterior procesate și analizate pentru generarea de hărți topografice, modele 3D si date geospațiale esențiale în: construcții, urbanism, monitorizarea terenurilor sau cadastru.

Servicii profesionale Topografie & Cadastru si Fotogrametrie​

Map Design oferă masuratori topografice si documentatii cadastrale pentru afaceri, agentii imobiliare, birouri de arhitectura si proiectare pentru dezvoltare teritorială în zona metropolitana Timisoara

Modelul digital al suprafetei si terenului (MDS, MDT)

Afla informatii generale despre MSD si MDT

MDT (Modelul Digital al Terenului) este necesar pentru analize ale terenului gol, cum ar fi studii hidrologice sau proiectarea drumurilor. MDS (Modelul Digital al Suprafeței) este util când sunt relevante obiectele de pe teren, precum în planificarea urbană sau analiza vegetației forestiere.

Timpul de realizare variază în funcție de dimensiunea zonei și complexitatea terenului. Pentru proiecte mici, MDT și MDS pot fi generate în câteva ore, iar pentru zone extinse sau complexe, procesul poate dura zile. Factori precum densitatea datelor, metoda de achiziție și puterea de procesare influențează durata.

Principalele dezavantaje ale modelelor digitale includ costuri inițiale ridicate, necesitatea experientei tehnice, dependența de calitatea datelor de intrare, posibile erori în procesare.

MDS (Modelul Digital al Suprafeței) și MDT (Modelul Digital al Terenului) sunt realizate de specialiști în geomatică, precum topografi, fotogrametristi, cartografi și experți GIS. Acești profesioniști utilizează tehnologii avansate precum LiDAR, fotogrammetrie sau scanare terestră, în funcție de cerințele specifice ale proiectului și de caracteristicile zonei de studiu.

MDT și MDS se livrează de obicei în formate digitale specifice sistemelor de informații geografice (GIS), cum ar fi:

 1. Fișiere raster (GeoTIFF, GRID, IMG)
 2. Fișiere vector (shapefile pentru curbe de nivel)
 3. Fișiere text (XYZ, ASCII)
 4. Formate specifice software-ului (de ex. LAS pentru date LiDAR)

Livrarea include de regulă metadate despre proiecție, rezoluție și acuratețe. Datele pot fi furnizate pe suporturi fizice (hard disk, USB) sau prin transfer digital securizat, în funcție de volumul de date și preferințele clientului.

MDT și MDS nu pot fi realizate sau pot fi compromise în următoarele situații:

 • Condiții meteo nefavorabile (ceață, ploaie puternică, zăpadă)
 • Zone cu restricții de zbor sau conflict pentru achiziția aeriană
 • Vegetație foarte densă (pentru MDT)
 • Suprafețe foarte reflectante sau absorbante
 • Restricții legale sau de securitate în zone sensibile
 • Echipament defect sau indisponibil
 • Lipsă puncte de control la sol pentru calibrare și verificare.

Costul realizării modelelor digitale (MDT și MDS) variază semnificativ în funcție de mai mulți factori:

 • Dimensiunea și complexitatea zonei de studiu
 • Rezoluția și acuratețea cerută
 • Metoda de achiziție a datelor (LiDAR, fotogrametrie, etc.)
 • Accesibilitatea terenului
 • Echipamentul și software-ul necesar
 • Experiența echipei implicate
 • Timpul disponibil pentru realizare
 • Cerințe specifice ale proiectului

Din cauza acestor variabile, costul poate fi de la câteva sute de euro pentru zone mici și simple, până la zeci de mii de euro pentru proiecte mari și complexe. Pentru o estimare precisă, este necesar să ne contactati.

Rezoluția variază de la câțiva milimetri până la zeci de centimetri, în funcție de metoda de achiziție și scopul proiectului.

Nu ai gasit? Te ajutam!

Contacteaza-ne, iti vom raspunde in cel mai scurt timp.

Modele Digitale de Teren si de Suprafata
Topografie, Cadastru, Fotogrametrie, Asistenta Topografica
Close Search Window