Pret Cadastru

Da, „pret cadastru”, este un cost pe care cu totii trebuie sa il platim odata ce devenim adulti, ne luam viata in propriile maini si ne hotaram ca vrem sa fim proprietari, sa nu depindem, sa ne intameiem o familie si…. white piket fences and a dog. Deci, hai sa vedem cum sta treaba!

Cadastrul este un sistem de evidenta si inregistrare a proprietatilor imobiliare, care presupune masurarea, descrierea si cartografierea terenurilor si constructiilor.

Cadastrul are rolul de a asigura securitatea juridica a proprietatilor, de a facilita tranzactiile imobiliare si de a contribui la dezvoltarea economica si sociala a unei tari.

Dar oare cadastrul are si dezavantaje? Exista situatii in care cadastrul poate fi un obstacol sau o sursa de probleme pentru proprietari sau pentru autoritati? Vom incerca sa raspundem la aceste intrebari, prezentand cateva aspecte negative ale cadastrului, din perspectiva legala, financiara si practica.

 „Pret cadastru” – Aspecte legale negative ale cadastrului

Unul dintre dezavantajele cadastrului este ca el presupune respectarea unor norme si proceduri legale complexe, care pot fi greu de inteles si de aplicat de catre persoanele implicate. De exemplu, pentru a inregistra o proprietate in sistemul cadastral, este necesar sa:

– se obtina un certificat de atestare fiscala
– sa se depuna o cerere la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI)
– sa se plateasca o taxa de inregistrare
– sa se efectueze o lucrare de masurare si intabulare a imobilului
– sa se elibereze un extras de carte funciara
– sa se intabuleze ceva pe proprietatea ta

Toate aceste etape presupun costuri, timp si efort din partea proprietarului, dar si din partea autoritatilor, deci inca un”pret cadastru”. De asemenea, ele pot genera erori, omisiuni sau intarzieri, care pot afecta validitatea sau actualitatea datelor cadastrale. De exemplu, pot exista situatii in care proprietatea nu este inregistrata corect sau complet in sistemul cadastral, fie din cauza lipsei unor documente, fie din cauza unor greseli de masurare sau de transcriere. Astfel, pot aparea conflicte intre proprietari sau intre proprietari si stat, care pot necesita solutionarea in instanta.

Un alt aspect legal negativ al cadastrului este ca el impune anumite obligatii fiscale proprietarilor, evident, un „pret cadastru”.

Astfel, proprietarii trebuie sa plateasca impozit pe proprietate, care se calculeaza in functie de valoarea cadastrala a imobilului. Valoarea cadastrala este determinata prin aplicarea unor coeficienti stabiliti prin lege, in functie de zona, suprafata, destinatia si calitatea constructiei. Cu cat valoarea cadastrala este mai mare, cu atat impozitul pe proprietate este mai mare.

Insa valoarea cadastrala, acest „pret cadastru”, nu reflecta intotdeauna valoarea reala a imobilului pe piata. De multe ori, valoarea cadastrala este supraevaluata sau subevaluata, ceea ce duce la o impozitare inechitabila a proprietarilor. De exemplu, pot exista situatii in care doua imobile similare din aceeasi zona au valori cadastrale diferite, din cauza unor erori sau a unor criterii subiective de evaluare. Astfel, un proprietar poate plati mai mult impozit decat altul, fara sa existe o justificare obiectiva.

Pret cadastru – Aspecte financiare negative ale cadastrului

Un alt dezavantaj al cadastrului este ca el presupune cheltuieli semnificative pentru realizarea si mentinerea lui.

Cadastrul necesita resurse umane, materiale si tehnice pentru efectuarea lucrarilor de masurare, cartografiere si inregistrare a proprietatilor. De asemenea, el necesita actualizarea periodica a datelor cadastrale, pentru a reflecta modificarile intervenite asupra imobilelor (de exemplu, vanzari, donatii, succesiuni, partaje, constructii noi etc.).

Toate aceste activitati au un cost ridicat pentru stat si pentru proprietari. Statul trebuie sa aloce fonduri pentru finantarea OCPI-urilor si pentru subventionarea lucrarilor de cadastru general, care vizeaza inregistrarea tuturor proprietatilor dintr-o zona. Proprietarii trebuie sa plateasca taxe si tarife pentru inregistrarea sau actualizarea proprietatilor in sistemul cadastral, precum si pentru obtinerea unor documente cadastrale (de exemplu, certificate, extrase, planuri etc.).

In plus, cadastrul poate genera si alte costuri indirecte pentru proprietari sau pentru societate. De exemplu, cadastrul poate influenta pretul imobilelor pe piata, in functie de valoarea cadastrala sau de starea de intabulare a acestora. De asemenea, cadastrul poate afecta accesul la credite imobiliare, in functie de gradul de securitate juridica al proprietatilor. Sau, cadastrul poate determina cresterea sau scaderea valorii impozabile a proprietatilor, in functie de modificarile legislative sau administrative.

Aspecte practice negative ale cadastrului, inca un cost

Un ultim dezavantaj al cadastrului este ca el poate crea dificultati practice pentru proprietari sau pentru autoritati, in ceea ce priveste gestionarea si utilizarea proprietatilor.

Cadastrul presupune respectarea unor reguli si norme tehnice, care pot fi rigide sau restrictive pentru anumite categorii de proprietari sau de imobile. De exemplu, cadastrul impune anumite conditii de delimitare si marcare a terenurilor, care pot fi greu de respectat in cazul unor proprietati comune, indivize sau litigioase. Sau, cadastrul stabileste anumite criterii de clasificare si identificare a constructiilor, care pot fi neclare sau neconforme cu realitatea.

Aceste aspecte pot genera confuzii, neconcordante sau neconformitati intre datele cadastrale si situatia reala a proprietatilor. Astfel, pot aparea situatii in care proprietatea nu este delimitata corect sau complet pe teren sau pe harta, fie din cauza lipsei unor borne, fie din cauza unor diferente de masurare sau de reprezentare si inregistrare in sitemul de cadastru. Sau, pot exista situatii in care o constructie nu este clasificata corect in sistemul cadastral, fie din cauza lipsei unor acte, fie din cauza unor erori de inregistrare sau de descriere.

Toate aceste situatii pot crea probleme pentru proprietari sau pentru autoritati, in ceea ce priveste administrarea sau exploatarea proprietatilor. De exemplu, pot aparea dificultati la stabilirea drepturilor si obligatiilor proprietarilor, la efectuarea unor lucrari de intretinere sau modernizare a imobilelor, la realizarea unor proiecte de dezvoltare urbana sau rurala etc.

 Concluzie asupra aspectelor negative ale pretului pentru cadastrului

Cadastrul este un instrument util si necesar pentru evidenta si securitatea proprietatilor imobiliare. El aduce beneficii atat pentru proprietari, cat si pentru stat si pentru societate. Insa cadastrul are si dezavantaje, acest „pret cadastru” despre care inca vorbim, care pot afecta aspectele legale, financiare si practice ale proprietatilor. De aceea, este important sa se cunoasca si sa se previna aceste dezavantaje, prin imbunatatirea legislatiei, a procedurilor si a calitatii lucrarilor cadastrale.

Solutia asupra aspectelor negative ale cadastrului

Da, se pare ca mai sunt si solutii pentru acest „pret cadastru”, daca aveti nevoie de ajutor profesional pentru realizarea sau actualizarea cadastrului proprietatii dumneavoastra, va recomandam sa apelati la serviciile de cadastru ale firmei „Map Design – mapping and more” din Timisoara. Firma noastra are o experienta de peste 15 ani in domeniul topografiei si cadastrului, oferind solutii rapide, eficiente si accesibile pentru orice tip de imobil si incearca sa va ofere un „pret cadastru” optim. Pentru mai multe informatii despre serviciile noastre de cadastru, va invitam sa resfoit site-ul nostru sau sa ne contactati. Daca vi se pare interesant ceva din ceea ce am spus sau facem, ne puteti urmari activitatea profesionala si pe linkedin.

Suntem profesionisti in servicii topo-cadastrale si va garantam ca veti fi multumiti de rezultatele noastre!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

„Pret Cadastru”… De ce sa eviti cadastrul? Afla aici adevarul!
Topografie, Cadastru, Fotogrametrie, Asistenta Topografica
Close Search Window