Client
Atelier Foaie Verde
Finalizat
Martie, 2024
Tip proiect
Proiect Topografie, Fotogrametrie
Locatie
Resita, Romania

Masuratori topografice cu drona - Parc Triaj, Municipiul Resita

   Masuratori topografice cu drona, dat fiind faptul ca Reșița trece prin transformări majore, implementând mai multe proiecte majore. Orașul investește si în infrastructura medicală, urmând să construiască un nou spital și un parc de aproximativ 3 hectare pe fosta platformă feroviara Triaj, motiv pentru care s-au realizat măsurători topografice, fotogrametrice si avize cadastrale pentru zona de interes.

Context, scurta prezentare

  • Istoric: Reșița, menționată în documente încă din secolul al XV-lea, a devenit un centru industrial major în secolul al XVIII-lea, când, sub domnia împărătesei Maria Terezia, când au fost înființate primele uzine. Zona Triaj a jucat un rol important în transportul și depozitarea materialelor pentru industria grea, contribuind semnificativ la economia locală. În secolele XIX și XX, Reșița a fost renumită pentru producția de locomotive și echipamente industriale, subliniind importanța zonei Treiaj în istoria industrială a orașului.
  • Prezent: Martie 2024, zona Triaj din Reșița este o zonă abandonată, invadată de vegetație spontană, adăpost pentru oamenii străzii și loc de depozitare a deșeurilor. 

Peisagiștii de la  Atelier Foaie Verde, ne solicita studii topografice, fotogrametrice, practic realizarea de masuratori topografice cu drona, precum si avizarea de către OCPI a studiilor făcute pentru o zona de circa 3Ha, in zona Triaj, Reșița, CS

Un studiu  topografic si fotogrametric complet cu toate detaliile din zona (relief, cai ferate, halta triaj, rampe de încărcare/descărcare, construcții industriale abandonate, platforme, drumuri, rețele electrice, si in special vegetație (care sa poata fi integrata in viitorul parc).

Masuratori topografice cu drona, etape:

Pregătirea măsurătorilor topografice cu drona:

  • studiu preliminar al zonei de interes pentru a identifica nivelul de detalii existente și echipamentele necesare pentru ridicarea topografică. 
  • utilizând aplicația Google Earth s-au identificat zonele inaccesibile pentru efectuarea măsurătorilor cu aparatura clasica.  S-a concluzionat necesitatea unor măsurători combinate topografice si fotogrametrice.
  •  Obținerea aprobărilor pentru zborul fotogrametric:

Pentru zona Triaj din Reșița exista restricții de zbor. S-a depus o cerere pentru obținerea acordului de zbor. La depunerea cererii se atașează conturul zonei de interes, însoțita de acreditarea pilotului si codul de înregistrare al aeronavei cu care se va zbura, precum si specificațiile tehnice ale acesteia.

S-a obținut acordul AACR, urmare a unei cereri online privind  acordul de zbor, pentru zona de interes.   

Efectuarea de măsurători topografice cu drona:

S-a ales ziua in care se vor efectua măsurători ținând cont de condițiile meteorologice: viteza si direcția vântului, acoperirea satelitara, precipitații, temperatura si vizibilitate

Măsurătorile  topografice:

  • Antena GNSS South Galaxy G1 Pro cu senzor IMU, ce asigura o precizie de 2.50 cm. 
  • Stația totala Leica TCR805, anvand o precizie unghiulata de 5„
  • S-au recoltat aproximativ 500 de puncte topografice de detaliu, din teren din zonele accesibile (drumuri, podețe, rețele electrice, cai ferate, vegetație, elevații ale terenului, etc). 
  • S-au marcat si înregistrat  puncte de control la sol (GCP) necesare la  procesarea si încadrarea datelor, obținute prin fotogrametrie, in sistem de proiecție Stereografic 1970 si sistem altimetric Marea Neagra 1975.

Măsurătorile  fotogrametrice:

După finalizarea măsurătorilor topografice, am realizat zborul fotogrametric cu drona Mavic 3 Enterprise echipata cu modul RTK pentru corecții GNSS s-a folosit aplicația de zbor DJI Pilot, astfel:

  • S-a stabilit perimetrul de zbor
  • Configurare plan de zbor pentru model 3D si ortofotoplan
  • S-a selectat  un GSD de 0.85 cm/pixel, 
  • S-a selectat funcția Smartoblique din aplicația de zbor, prin care Imaginile sunt colectate din două trasee de zbor perpendiculare și două poziții de fotografiere.
  • Înălțimea zborului –  35 m si funcția de urmărirea a terenului activata
  • Suprapunere a imaginilor de 80% frontal și 70% lateral, 
  • Unghiul de înclinare al camerei (Gimbal Angle) a fost de 30°. 
  • A fost activata conexiunea la stațiile permanente GNSS pentru a obține corecții RTK, necesare pentru o georeferențiere mai precisă a imaginilor. 

Zborul a durat puțin peste 1 ora si jumătate, timp in care s-au recoltat 3796 poze, fiind necesare 4 baterii. ·      

Prelucrarea datelor din teren 

  • S-au descărcat informatiile colectate din echipamente (stație totala, controller GPS si drona) 
  • Punctele topografice au fost importate in Autocad 
  • Pozele au fost importate in DJI Terra, pentru procesare 

Prelucrare fotogrametrica

  • Transcalcularea poziției pozelor: Coordonatele imaginilor au fost transcalculate din sistem de proiecție WGS în sistemul de coordonate stereografic 1970, facilitând o referențiere corectă și unitară cu cea a măsurătorilor realizate cu aparatura clasică. 
  • Alinierea pozelor (Aerotriangulația): Fotografiile au fost corelate între ele în sistem de referință Stereografic 1970 prin utilizarea punctelor de control, astfel încât am obtinut o referențiere cu erori minime (3 cm/orizontal, 5 cm/vertical – valori maxime ale erorilor). 
  • Procesarea informațiilor: Utilizând o stație grafică I9-13900KS 3.20 GHz, 128 GB RAM, Nvidia RTX 4080 16GB, imaginile au fost procesate timp de aproximativ 9 ore pentru obținerea modelului 3D. 
  • Generarea ortofotoplanului: Acesta acoperă suprafața de circa 5 ha, evidențiind toate detaliile zonei studiate, precum și zonele învecinate. Acesta a fost generat cu o rezoluție de 1.4 gigapixeli 
  • Generarea Point cloud 3D și mesh 3D: Pentru zona acoperită de fotografii s-au obținut informații grafice tridimensionale de precizie si s-a generat un nor de puncte cu 80.000.000 puncte si un mesh 3D. 
  • Export: ortofotoplanul, norul de puncte si mesh-ul 3D, au fost exportate pentru postprocesare ulterioara. 
  •  

Postprocesare date fotogrametrice si integrare cu măsurătorile clasice

  • Norul de puncte obținut fost clasificat pe categorii (teren, vegetație, construcții, cai de comunicații terestre si rețele edilitare), s-a folosit aplicația online flai.ai
  • In  QGIS s-a utilizat plugin-ul GRASS pentru eliminarea punctelor de vegetație spontana si marcarea poziției arborilor dominanți.
  • S-au generat curbe de nivel la o echidistanta de 0.2 m, in QGIS s-a utilizat funcția Rasterize Point Cloud pentru punctele clasificate in categoria Teren si s-a obținut un nou DEM
  • Curbele de nivel, poziția arborilor dominanți si punctele necesare pentru îndesirea planului de situație in zonele inaccesibile pentru măsurători clasice au fost exportate si importate in AutoCAD pentru redactarea planului de situație final

Prelucrarea planului de situație final rezultat din masuratori topografice cu drona

Datele fotogrametrice au fost integrate cu măsurătorile clasice realizate cu GPS-ul și stația totală. A rezultat un set complet de date topografice, acoperind toata zona de interes. Sa prelucrat planul de situație topografic final la scara 1:500, conținând toate informațiile relevante, 

Realizarea documentației topo-cadastrale

Conform CU, a fost necesar obținerea Plan Topografic actualizat la zi cu aviz OCPI

  • Au fost exportate geometriei parcelelor din zona de interes din Eterra
  • In planul topografic a fost evidențiată limita de proprietate din CF si zona studiata din punct de vedere topografic
  • S-a redactat  memoriul tehnic prin care s-au descris, localizarea, scopul proiectului si modul prin care au fost obținute datele topografice pentru zona studiata,
  • La dosarul online (eterra) au fost anexate Certificatul de Urbanism, Cerere de recepție a lucrărilor de specialitate, plan de situație format *.dxf, raport de prelucrare a datelor fotogrametrice, fișier de măsurători clasice.
  • S-a obținut avizul favorabil al OCPI Caras-Severin, iar din punct de vedere topo-cadastral situația din teren a fost certificata.

Livrare

              Parcurgând toate aceste etape, am obținut si am predat beneficiarului:

  • Plan de situație 3D, scara 1:500
  • Ortofotoplan – 1.4 Gigapixeli
  • Un nor de puncte puncte – 80.000.000 puncte
  • Plan topografic cu aviz OCPI 3ha

Map Design, prin furnizarea unui plan topografic detaliat și a unui model 3D exact, a contribuit la realizarea acestui Studiu de Fezabilitate. 

Masuratorile topografice cu drona au permis peisagiștilor să vizualizeze și să planifice eficient utilizarea spațiului, ținând cont de topografia terenului și de elementele existente in teren.

Dacă ai întrebări, sau ai un proiect de masuratori topografice cu drona, in plan, suntem la un click distanta. Pe curând!

Masuratori topografice cu drona, intrebari si raspunsuri

Afla informatii generale cu privire la masuratorile topografice cu drona

Sunt măsurători realizate folosind drone echipate cu camere specializate și senzori GPS pentru colectarea datelor spațiale și crearea de hărți precise, modele 3D și ortofotoplanuri.

În condiții optime, se poate obține o precizie de 1-2 cm pe verticală și 0.5-1 cm pe orizontală, în funcție de tehnologia folosită și metodologia de lucru.

În funcție de tipul dronei și condițiile de zbor, se pot măsura între 20-200 hectare pe zi.

Sunt ideale pentru cartografiere, monitorizare șantiere, studii de fezabilitate, calcule de volume, urbanism, agricultură și silvicultură.

Planificare și autorizări → Amplasare puncte de control → Zbor cu drona → Procesare date → Verificare și validare → Livrabile finale.

În funcție de înălțimea de zbor, se poate obține o rezoluție între 1-5 cm/pixel.

Da, când sunt realizate conform normelor și integrate cu puncte de control la sol verificabile.

Pentru suprafețe mari, costurile pot fi cu 40-60% mai mici față de metodele tradiționale.

Prin puncte de control la sol măsurate cu GPS și stație totală, verificări încrucișate.

Licență de pilot de dronă, cunoștințe de topografie și fotogrametrie, stapanirea de cunostinte pentru operarea de software de specifialitate.

Nu ai gasit? Te ajutam!

Contacteaza-ne, iti vom raspunde in cel mai scurt timp.

Comments are closed.

Masuratori topografice cu drona, Parc Triaj, Resita
Topografie, Cadastru, Fotogrametrie, Asistenta Topografica
Close Search Window