Aviz Ocpi

Dacă ai un proiect de construcție sau de amenajare a unui teren, probabil că ai auzit de aviz OCPI. Acesta este un document emis de Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) care atestă că planurile tale sunt conforme cu legislația în vigoare și cu situația reală a imobilului.

Fără acest aviz, nu poți obține autorizația de construire sau de desființare, nu poți înregistra actualizari ale proprietatii la cartea funciară și nu poți face diverse operationi notariale.

Dar cum se obține un aviz OCPI și ce se întâmplă dacă nu îl ai? În acest articol, îți voi explica tot ce trebuie să știi despre acest document esențial pentru orice proprietar. Vei afla:

– Ce este avizul OCPI și ce rol are
– Ce tipuri de avize există și pentru ce situații sunt necesare
– Ce pași trebuie să urmezi pentru a obține avizul OCPI
– Ce costuri implică obținerea avizului OCPI
– Ce riscuri te așteaptă dacă nu ai avizul OCPI

Map Design o firma de topografie si cadastru  , cu o experiență de peste 15 ani în domeniu. Am lucrat cu mii de clienți care au avut nevoie de aviz OCPI pentru proiectele lor. De asemenea Map Design îți oferă soluții profesionale de topografie și cadastru la prețuri corecte. Așadar, pot oferi informații verificate și sfaturi practice pentru a-ți ușura procesul de obținere a unui aviz OCPI.

CE ESTE AVIZUL OCPI ȘI CE ROL ARE?

Avizul OCPI este un document oficial care confirmă că planurile tale de construcție sau de amenajare a unui teren sunt conforme cu realitatea.

Acesta se bazează pe datele din sistemul național de cadastru și carte funciară, care cuprinde informații despre proprietarii, limitele, suprafețele și valoarea imobilelor din România.

Un Aviz OCPI are rolul de a preveni eventualele conflicte sau litigii legate de proprietatea imobiliară.

De exemplu, dacă vrei să construiești o casă pe un teren pe care l-ai cumpărat, trebuie să te asiguri că nu depășești limitele terenului, că nu încalci normele urbanistice și că nu afectezi drepturile altor proprietari vecini. Avizul OCPI îți garantează că planurile tale sunt atat legale, cat și corecte.

CE TIPURI DE AVIZE EXISTĂ ȘI PENTRU CE SITUAȚII SUNT NECESARE?

Există două tipuri principale de avize emise de OCPI: avizul tehnic de cadastru și avizul tehnic topografic.

Avizul tehnic de cadastru este necesar pentru orice modificare a situației juridice sau fizice a unui imobil. Acesta se eliberează pe baza unui plan cadastral, care reprezintă o hartă detaliată a imobilului, cu indicarea proprietarilor, limitelor, suprafețelor și numărului cadastral. Avizul tehnic de cadastru este obligatoriu pentru:

– Întabularea unui imobil nou în cartea funciară (înregistrarea dreptului de proprietate)
– Actualizarea datelor din cartea funciară în caz de schimbare a proprietarilor, a suprafeței sau a altor caracteristici ale imobilului
– Parcelarea sau comasarea terenurilor
– Constituirea sau modificarea servituților (drepturi reale asupra unui imobil în folosul altui proprietar)
– Înscrierea unei posesii.

Avizul tehnic topografic este necesar pentru orice proiect de construcție sau de amenajare a unui teren.

Acesta se eliberează pe baza unui plan topografic, care reprezintă o hartă detaliată a terenului, cu indicarea cotelor, curbelor de nivel, punctelor de reper, construcțiilor existente și proiectate, rețelelor de utilități, etc. Avizul tehnic topografic este obligatoriu pentru:

– Obținerea autorizației de construire sau de desființare
– Obtinerea de avize de specilatitate pentru PUD, PUZ sau PUG
– Obținerea certificatului de urbanism, in unele situatii
– Obținerea avizelor și acordurilor necesare pentru proiectul de construcție al retelelor edilitare

CE PAȘI TREBUIE SĂ URMEZI PENTRU A OBȚINE AVIZUL OCPI?

Pentru a obține un aviz OCPI, trebuie să urmezi următorii pași:

1. Contactează un specialist în topografie și cadastru care să îți realizeze planul cadastral sau planul topografic, în funcție de tipul de aviz dorit. Acesta trebuie să fie autorizat de OCPI și să folosească echipamente moderne și precise. Poți găsi un astfel de specialist pe mapdesign.ro, unde poți solicita o ofertă gratuită și personalizată pentru proiectul tău.
2. Acesta va depune documentatia pentru avizarea planului cadastral sau planului topografic la OCPI, împreună cu documentele necesare pentru avizare. Acestea pot fi: actul de proprietate al imobilului, certificatul de urbanism, copie act de identitate, diverse tipuri de declaratii si cereri, etc. Lista completă a documentelor o poți găsi pe site-ul OCPI sau la sediul acestuia.
3. Așteaptă emiterea avizului OCPI, care se face în termen de circa 21 zile lucrătoare de la depunerea documentației complete. Poți verifica stadiul avizării pe site-ul OCPI sau la sediul acestuia.
4. Topograful va ridica avizul OCPI de la sediul  OCPI sau il va primi in format digital din platforma de cadastru online E-terra. Acestapoate fi folosit pentru obținerea autorizației de construire sau de desființare, pentru înregistrarea modificărilor la cartea funciară sau pentru înstrăinarea sau dobândirea imobilului.

CE COSTURI IMPLICĂ OBȚINEREA AVIZULUI OCPI?

Costurile pentru obținerea unui aviz OCPI se compun din două părți: costul realizării masuratorilor, a redactarii documentatiei si  planului cadastral sau planului topografic și costul taxei de avizare propriu-zise, perceputa de OCPI.

Costul realizării planului cadastral sau planului topografic depinde de complexitatea proiectului, de suprafața terenului, de locația imobilului și de tariful practicat de specialistul în topografie și cadastru.

Costul taxei de avizare propriu-zise este stabilit prin lege și depinde de tipul lucrarii inaintate catre OCPI.

CE RISCURI TE AȘTEAPTĂ DACĂ NU AI AVIZ OCPI?

Dacă nu ai avizul OCPI pentru proiectul tău imobiliar, te expui la următoarele riscuri:

– Nu poți obține autorizația de construire sau de desființare, ceea ce înseamnă că nu poți începe si, evident, finaliza lucrările dorite.
– Nu poți înregistra modificări aferente proprietatii tale, la cartea funciară, ceea ce inseamnă că nu poți demonstra legal schimbările aduse imobilului pe care esti proprietar.

– Nu poți vinde sau cumpăra proprietatea, deoarece aceasta nu este înregistrată la OCPI, daca nu are carte funciara, sau are alte vicii.

– Poți genera litigii cu vecinii sau cu alți proprietari afectați de proiectul tău, dat fiind faptul ca exista un grad de inceritudine ridicat vis-a-vis de limita de proprietate a imobilelor neinscrise in sitemul integrat de cadastru si publicitate imobiliara.

– Poți suporta costuri suplimentare pentru remedierea situației și pentru obținerea ulterioară a avizului OCPI

În concluzie, un  aviz OCPI este un document esențial pentru orice proprietar sau proiect imobiliar și trebuie tratat cu seriozitate. Dacă ai nevoie de ajutor pentru obținerea acestui aviz sau pentru realizarea planului cadastral sau topografic, poți conta pe experiența și profesionalismul echipei  Map Design – mapping and more, din Timisoara.

Contactează-ne, pe site sau pe Facebook,unde ne poti si urmari, pentru o ofertă personalizată și asigura-te că proprietatea ta se afla în conformitate cu legislația în vigoare. Investiția în avizul OCPI este o investiție în siguranța și legalitatea proprietatii tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aviz OCPI: Ce se întâmplă dacă nu îl obții?
Topografie, Cadastru, Fotogrametrie, Asistenta Topografica
Close Search Window